AVAGANTE Interiør

Slik blir våre håndvevde ullpledd av alpakkaull til

ullpledd alpakkaull

Et av våre favoritter i sortimentet er de vakre håndvevde pleddene med alpakkaull. Vi får ofte spørsmål om disse populære pleddene, så vil du vite mer om hvor og hvordan disse blir laget har du kommet til riktig sted!

Visste du at en stor del av sortimentet hos AVAGANTE er håndlaget av brukskunstnere over hele verden? Dette gjør vi for å kunne tilby deg unikt interiør til hjemmet ditt, samtidig som vi støtter håndverkere og kunstnere slik at de kan leve av det de produserer.

I noen tilfeller kan de derfor holde i hevd og leve av teknikker som har gått i arv i generasjoner, i andre tilfeller er det unge gründere med gode ideer. Våre ullpledd tilhører førstenevnte kategori, og kvaliteten er virkelig helt enestående.

Alpakka-ull

alpakka som beiter

Alpakkaull er en av de fineste og mest luksuriøse naturlige fibrene i verden. Den kan kun klippes en gang i året, og er så eksklusiv at den en gang var forbeholdt inkaenes kongelige. Alpakkaull er utrolig slitesterk, og den er mykere og mer isolerende enn merinoull. Faktisk er alpakkaullen fem ganger varmere enn saueull, og er til og med varmere enn gåsedun!

Alpakkaullen klør ikke og er allergivennlig da den ikke har lanolin i seg, i tillegg nupper den nesten ikke i det hele tatt.

Noe du vil legge merke til ved ullpleddene våre, er hvor utrolig lette de er på tross av den store størrelsen (228 x 198 cm). Årsaken til dette er at alpakkafibrene har luftlommer – akkurat som isbjørnen.

En alpakka kan produsere mellom 3 og 10 kg fiber i året. Alpakkaull er derfor svært kostbart, og av den anledning produseres pleddene våre av 50% alpakkaull, og 50% supermyk og resirkulert akryl slik at vi kan tilby disse store og nydelige pleddene til en akseptabel pris.

Alpakkaullens naturlig isolerende egenskaper gjør at ullpleddene er perfekte både utendørs og innendørs. Faktisk varmer de selv om de blir våte, så du kan bruke dem både på terrassen eller på tur. Noe mange ikke er klar over er at de også er svalende om sommeren, noe som gjør dem velegnet året rundt.

Veving med flere tusen års historie

Alpakkaen har vært et husdyr i Sør-Amerika i flere tusen år, og den dag i dag gjetes flokker med alpakkaer i Andesfjellene. I Peru og Ecuador veves fortsatt uimotståelig vakre tekstiler på gammelt vis, og er en viktig inntekskilde for urbefolkningen.

Etter at ullen fra alpakkaen er klippet, blir den vasket med en naturlig såpe laget av en rot som heter Sacha Paraqay. Deretter skal ullen bli til garn, og dette gjøres ved hjelp av et kjempegammelt verktøy som kalles en dråpespindel. Det krever stor ekspertise og mange års trening for å mestre kunsten, og få et gjevnt og sterkt garn.

Neste steg er å farge garnet, og til det brukes naturlige fargestoffer fra blant annet planter og mineraler. Disse tørkes og males, før de tilsettes i kokende vann som igjen brukes til farging av garnet.

Når garnet er klart begynner prosessen med å veve det til et pledd. Mønstrene baserer seg på mange hundre års tradisjoner, noe som gir pleddene sin vakre og unike karakter.

Det er ikke bare teknikkene og motivene som går i arv, det samme gjør også utstyret som brukes. Vevene som pleddene våre er vevet på er over 100 år gamle!

Det har blitt funnet tekstiler som er over 2000 år gamle laget av nettopp vevet alpakkaull, noe som sier noe om slitestyrken til dette materialet.

Når du velger et ullpledd av alpakka-ull fra AVAGANTE er du med på å støtte urbefolkningen i Peru & Equador. I tillegg får du et pledd som er mykt som kasjmir, som ikke klør og som er kjempelett på tross av den store størrelsen og de varmende egenskapene.

Pleddet kan brukes som sengeteppe, kosepledd på sofaen, på kjølige kvelder på terrassen, eller ut på tur. På grunn av sin håndlagde natur er det begrensede mengder pledd tilgjengelig av hver variant, noe som gjør at du aldri vil finne det i annethvert hjem slik som med masseproduserte produkter.

Dette er et ullpledd å bli glad i – og som du vil ha glede av i mange, mange år!

Bli med i AVAGANTE Medlem og få de siste bloggartiklene, nyhetene i nettbutikken og ikke minst eksklusive tilbud rett i innboksen. Medlemskapet er selvsagt gratis 🙂
INVITASJON
Meld meg inn!

Du vil kanskje også like

Ingen kommentarer

  Legg igjen en melding

  Bli med i AVAGANTE Medlem og få de siste bloggartiklene, nyhetene i nettbutikken og ikke minst eksklusive tilbud rett i innboksen. Medlemskapet er selvsagt gratis :)
  INVITASJON
  Meld meg inn!
  Join the 200,000+ designers who get our newsletter
  weekly for your chance to win!
  WANT A
  FREE T-SHIRT?
  Subscribe
  We hate spam as much as you do, and you can unsubscribe anytime.